Eagles Nest

The design of this scheme gave us a great opportunity to develop ideas around using modern, energy efficient building systems and components to create a sumptuous house in an Arts and Craft style. The house is constructed using SIPS panels to minimise heat loss and to create space efficient bedrooms and bathrooms within the first floor roof voids.

The scheme incorporates ground source heat pump and photo voltaic technology to minimise running costs. The arrangement of internal spaces creates an interesting blend of open plan and cellular spaces – exploiting views to the surrounding countryside.

Donnithorne

This scheme gave us an opportunity to remodel and extend an imposing architect designed Edwardian house in Saddleworth, to create a sumptuous living environment for our client and family and which involved the creative opening up of the kitchen area – to link with a substantial 2 storey, stand alone extension which created another lounge space and which complemented the rooms within the existing house.

The use of matching materials and details, which echo those of the existing house, provide a design solution which adds character and strength to the completed scheme.

Pond House Garden Room

This scheme involved the careful insertion of a glass and brick Garden Room on to an existing terrace area to the Pond House which was a new build house on a self contained site in Blackley. The client required a light and airy and interesting space which contrasted with the areas of the new build house. The terrace was located over a lower ground floor swimming pool, with structural and environmental challenges to be overcome. The completed scheme benefited from lots of daylight and fantastic views across the adjacent lake and extended site area.

4 Houses at Drinkwater Park

This scheme comprises the addition of four contemporary designed houses on a former waste transfer site near to the centre of Prestwich Village, Manchester. The previously utilised brownfield site is located in a beautiful woodland setting adjacent to Drinkwater Park, Agecroft. The four houses will be constructed of fairfaced in-situ concrete, with core ten steel cladding panels which are reminiscent of the concrete and steel retaining structures which formed the former waste amenity site.

The houses have been sited to reflect the former saw tooth pattern of the waste transfer site, with the houses being set in to the landscape to reduce their overall impact on the Greenbelt site with stunning views over Drinkwater Park from the upper lounge areas and rooftop gardens.

Urmston Grammar School

The design work at Urmston Science Academy involved the addition of 2 significant extensions – one to create additional classrooms and conferencing space within an existing courtyard and another to create additional teaching spaces over existing changing areas.

Unusual and contemporary interventions have helped to enhance the range of teaching and social spaces that are enjoyed by the pupils and staff and most certainly promote the school as a centre of Educational excellence in the West Manchester area.

Lindow Primary School

This project involved the infilling of an open courtyard within a 1960’s system built school located on the edge of Wilmslow, Cheshire. The school required a multi-purpose space, with lots of sunlight so that a variety of activities could take place. Small scale, interesting window formats provide views in to and out of the multi-use space for the pupils.

Christ Church Primary School, Chadderton

Equilibrium have been working with the school over a 7 year period to develop and implement a long term strategy for the upgrading of the 1970’s open plan school, including the enclosure of linked / free form classrooms, remodelling works to provide better circulation routes, including the reinstatement of rooflights to provide natural daylight into classrooms and the provision of a number of classroom extensions – to create a learning environment which will allow the school consolidate its status position within the Oldham area as a key provider of primary and secondary education and as a centre of excellence.

Edenfield Primary School

In 2010 Edenfield Primary School was facing a crisis regarding its existing outmoded Victorian School facility. The cluster of existing rooms and no obvious circulation routes through the building meant that pupils and staff had to travel through one classroom to the next disrupting teaching and added to this the dining, sanitary and kitchen facilities were out dated.

Over a period of 4 yrs Equilibrium worked with the School to address these issues by developing a long term Master Plan centred upon rationalising circulation and re-ordering. The key was to create a new spine corridor, off which all would flow and extend the School with a new Main Entrance, additional classrooms, new kitchen, dining and sanitary facilities.

The Head Teacher writes the following on the School website;

‘We are extremely fortunate to be housed in a beautiful building within a picturesque rural setting. An extensive refurbishment has significantly improved the school, and we now benefit from additional classrooms and enhanced facilities’.

Urban Search and Rescue

Lancashire Fire and Rescue Service required a new building to house their Urban Search and Rescue Team and specialist incident equipment and vehicles. The 6 appliance / equipment pod bays and rear covered training area provided the form for the inverted roof creating a different kind of building on the Washington Hall Service Training Centre site.

Fleet Garage

This building replaced an “end of life” storage garage whose site was required for the proposed USAR Facility. The 5 bays provide storage / repair facilities for Lancashire Fire and Rescue Service vehicles, with adjacent accommodation providing specialist breathing apparatus facilities serving all the Fire Stations within Lancashire.