Urmston Grammar School

The design work at Urmston Science Academy involved the addition of 2 significant extensions – one to create additional classrooms and conferencing space within an existing courtyard and another to create additional teaching spaces over existing changing areas.

Unusual and contemporary interventions have helped to enhance the range of teaching and social spaces that are enjoyed by the pupils and staff and most certainly promote the school as a centre of Educational excellence in the West Manchester area.

Lindow Primary School

This project involved the infilling of an open courtyard within a 1960’s system built school located on the edge of Wilmslow, Cheshire. The school required a multi-purpose space, with lots of sunlight so that a variety of activities could take place. Small scale, interesting window formats provide views in to and out of the multi-use space for the pupils.

Christ Church Primary School, Chadderton

Equilibrium have been working with the school over a 7 year period to develop and implement a long term strategy for the upgrading of the 1970’s open plan school, including the enclosure of linked / free form classrooms, remodelling works to provide better circulation routes, including the reinstatement of rooflights to provide natural daylight into classrooms and the provision of a number of classroom extensions – to create a learning environment which will allow the school consolidate its status position within the Oldham area as a key provider of primary and secondary education and as a centre of excellence.

Edenfield Primary School

In 2010 Edenfield Primary School was facing a crisis regarding its existing outmoded Victorian School facility. The cluster of existing rooms and no obvious circulation routes through the building meant that pupils and staff had to travel through one classroom to the next disrupting teaching and added to this the dining, sanitary and kitchen facilities were out dated.

Over a period of 4 yrs Equilibrium worked with the School to address these issues by developing a long term Master Plan centred upon rationalising circulation and re-ordering. The key was to create a new spine corridor, off which all would flow and extend the School with a new Main Entrance, additional classrooms, new kitchen, dining and sanitary facilities.

The Head Teacher writes the following on the School website;

‘We are extremely fortunate to be housed in a beautiful building within a picturesque rural setting. An extensive refurbishment has significantly improved the school, and we now benefit from additional classrooms and enhanced facilities’.

Deepcar Medical Centre

This scheme involved the provision of a new 2 storey Medical Centre on a long, narrow shaped, steeply sloping site on Manchester Road, Deepcar, Sheffield for Sheffield NHS Trust.

The scheme comprises accommodation for a single GP Practice, with dedicated staff car parking at the upper ground floor level, with Pharmacy unit, Dental Suite and patient car parking located at the lower ground floor level.

The split level design of the building was created to overcome the problem of the steep, restricted site and which allows level access for users of the building to both the upper and lower levels.  The slope of the site also allows the clinical accommodation to be located at first floor level, thus overcoming the issue of privacy from passing pedestrians at lower level.

The external walls have been constructed in natural stone, to match the local, vernacular buildings with white render, timber cladding and grey powder coated curtain walling providing a more contemporary feel to reflect the quality of the services provided.

Equilibrium has undertaken a considerable amount of work over the last 4 – 5 years on a large number of Primary Care Centres around Thameside and Oldham for Pennine NHS Trust.  WE have also carried out major refurbishment projects for North Manchester NHS Trust, including an assessment unit at St James House, Salford.